Filoksenian uusi pääsihteeri on Martta Pietarinen

15.3.2022

Filoksenia ry:n hallitus on valinnut yhdistyksen uudeksi pääsihteeriksi Martta Pietarisen. Hän aloittaa tehtävässä 1.4.2022.

Martta toimii Kotimajoitusverkoston tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana, ja hänellä on vahva kokemus turvapaikanhakijoiden, vähemmistöryhmien sekä yhdenvertaisuuden kysymysten parissa työskentelystä Suomessa ja kansinvälisesti. 

Kotimajoittajien vapaaehtoistyö vuoden 2015 pakolaisaallon ja nyt käynnissä olevan Ukrainan sodan pakolaisten myötä on osoittautunut elintärkeäksi ja tarpeelliseksi.

”Odotan innolla että pääsen osaksi Trapesan toimintakulttuuria ja muita espoolaisia yhteisöjä. Olen kiinnostunut Filoksenian tavasta lähestyä moninaisuuden kysymyksiä,” Martta kertoo innostuksestaan. Tulevissa julkaisuissa tutustumme lisää hänestä ja uusista työsuunnitelmista Trapesassa.

Trapesaa vuodesta 2016 luotsannut Raisa Lindroos kiittää keskiespoolaisia asukkaita sekä toimijakumppaneita, joiden kanssa on ollut ilo kohdata ja työskennellä: ”Jätän kiitollisin mielin intensiiviset työvuodet taakseni. Olen iloinnut monikielisen, -kulttuurisen ja -uskontoisen Trapesan kasvusta ja kehittymisestä osana Espoon kansainvälistymistä ja monimuotoistumista. Martta on tervetullut tuomaan oman raikkaan panoksensa toiminnan kehittämiseen.”

Ihmisiä yhdistävä kulttuuri- ja juhlatoiminta ja epäluulojen hälventäminen on ollut Raisalle sydämen asia: ”Musiikin, taiteen, tanssin, ruuan ja dialogin keinoin olen halunnut esitellä Suomen perinteiset kielivähemmistöt, uudet kulttuuriryhmät sekä rikkaan ja rauhaisan suomalaisen heimokulttuurin toisilleen. Ihmisinä olemme enemmän samankaltaisia kuin erilaisia, ja kaikki olemme persoonallisia yksilöitä.”

Viranomaisten monet auttamisverkostot ovat ylikuormittuneita, joten järjestöjen työtä ja kumppanuutta tarvitaan. ”Trapesan erityisosaamista on monikielinen psykososiaalinen ja psykoedukatiivinen yksilöllinen keskusteluapu ja vertaistukiryhmät, joissa autetaan maahanmuuton sopeutumishaasteissa, elämän vaikeuksien aiheuttamissa ahdistuksissa ja kriisitilanteissa.” 

Nykyaika kuormittaa kaikkien meidän muistia, keskittymiskykyä, tunnetaitoja ja mielenterveyttä. Myös sota Euroopassa haastaa meitä pitämään huolta toisistamme ja hyvinvoinnistamme, mihin Trapesa vastaa avoimella toiminnallaan.