Järjestö

 

Filoksenia ry on sosiaali- ja terveysalan järjestö, joka on työskennellyt hyvinvoinnin ja kulttuurien välisen yhteistyön eteen vuodesta 1996 lähtien. Työ alkoi emigrantti- ja evakko-taustaisten suomalaisten halusta auttaa vähäosaisia, mm. Pietarin katulapsia. Kotimaan auttamistyöhön perustettiin kansainvälinen toimintakeskus Trapesa, joka on sijainnut Espoon keskuksessa pian 20 vuotta..

Filoksenia tarkoittaa vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä, mikä on vastakohta sanalle ksenofobia.  Tavoitteena on lisätä erilaisuuden näkemistä voimana ja rikkautena, luoda yhteenkuuluvuuden kokemuksia sekä edistää tasa-arvoa. Juurrutamme Espooseen niin Oulusta, Ilomantsista kuin Marseillesta ja Mosulista tulleet asukkaat. Keskeisinä työmuotoina ovat sekä yksilölliset kohtaamiset että suomalaisuuden ja eri kultturien yhteisöllinen vuorovaikutus.

Toiminnan sydän on Trapesa, jossa järjestetään juhlia, kulttuuritapahtumia, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjotaan asiointineuvontaa ja tukea elämän vaikeukissa. Sana Trapesa tulee kreikan kielestä, ja se tarkoittaa yhteistä pöytää, jonka äärellä jaetaan kokemuksia, tarinoita, ruokaa, tietoa, rohkaisua ja ystävyyttä.

Päärahoittajat ovat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusosasto STEA (entinen RAY) ja Espoon kaupunki. Lisärahoituksia saadaan vuosittain useilta tahoilta, kulttuuri-, koulutus- ja hyvinvointityön kehittämiseksi. Esim. Ortodoksinen kirkollishallitus ja Helsingin ortodoksinen seurakunta tukevat diakonista auttamistyötä ja Pyhien apostoleinvertaisten mirhantuojain kappelin toimintaa.