Suomessa on oikeus elää omannäköistä elämää vapaasti ja turvassa - #Changing the World with Pride

28.6.2021

Sukulaispojastani tuli sukulaistyttö muutama vuosi sitten. Tieto tuli yllätyksenä, mutta se jaettiin suurelle perheelle avoimesti. Negatiivisia puheita en kuullut, mutta se ei kerro, etteikö kaikkien mielissä kysymyksiä, huolta ja epäilyksiä risteillyt. Nuori tyttö oli mielettömän rohkea, ja sopii vain toivoa, että jotkut meistä ovat voineet edes jollain tavoin tukea häntä ison ja rehellisen elämänvalinnan myötä.

Työelämässä asiakkaani ja kollegani ovat aina edustaneet monimuotoisuutta eri tavoin. Eräs heistä kertoi omasta taustastaan oman kulttuuritaustansa ja avoimuuden kohtaamisesta näin:

- Tulen maasta, jossa ei ole vapauksia eikä oikeuksia. Muistan kun olin Trapesassa käymässä, kaksi nuorta homoseksuaalia tuli iloisesti halaamaan minua.

Kertoja taisi olla aluksi järkyttynyt, koska hänen kulttuurissaan ei kuulu koskettaa eri sukupuolisia tuttavuuksia eikä homoseksuaalisuuden avoin kohtaaminen. Hän jatkoi tarinaansa: - Nyt minua ei saa mikään muuttamaan pois Suomesta, ei edes hulppeilla palkkatarjouksilla, varsinkaan maihin, joissa ihmistä ei kunnioiteta. Arvostan vapautta ja oikeuksia Suomessa hyvin korkealle.

Helsingin Pride -viikko on tänä vuonna 28.6.-3.7. Meidän ihmisten moninaisuuden ja ihmisoikeuksien kunniaksi sateenkaaren värejä on jo alkanut näkyä ympäristössämme, katukuvassa ja netissä. https://pride.fi/together-with-pride/             

Meillä on vielä paljon opittavaa sukupuolten moninaisuudesta, käsitteistä ja monista kirjainyhdistelmistä niihin liittyen, puhumattakaan seksuaalioikeuksista ja turvarajoista ylipäätään. 

 https://seta.fi/sateenkaaritieto/              

Näiden ilmiöiden ja asioiden käsittely on myös vaativaa. Näitä aiheita käsitellään aiempaa enemmän ja monipuolisemmin median eri kanavissa, saamme paljon uudenlaista tietoa sulateltavaksi. Usein emme tunne henkilökohtaisesti henkilöitä, jotka kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Nyt on kohdattava monia asioita ja salattuja tabuja, joista ei ennen puhuttu.

- Ole vain läsnä, ilman arvostelemista ja tuomitsemista, ehdottaa Irina Preis, joka kehittää psykososiaalista tukitoimintaa Trapesassa ja monikielisessä kumppanuusverkostossa. - Tuomitsevat asenteet ovat usein suojautumismekanismi, tapa käsitellä ahdistusta.

Trapesa tekee työtä inhimillisen hyvän, tasavertaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen hyvinvoinnin puolesta. Ne ovat pieniä tekoja ymmärryksen, tiedon ja myötätunnon kasvattamiseksi.

Meille on tärkeää tukea keskustelevaa kansalaisyhteiskuntaa, dialogia erilaisten näkemysten ja ihmisten kesken. Se, että tuemme joitain väestöryhmien, ei vähennä tukeamme muille väestöryhmille.

Kaikkien ei tarvitse omata samanlaista maailmankuvaa ja katsomuksia. Emme aseta ihmisiä vastakkain, jokaisella on oma tiensä kuljettavana.

Emme voi ulkoisesti nähdä sitä, mitä ihminen on, mikä hänen tarinansa, ahdistuksensa tai elämäntilanteensa on. On tärkeää antaa aikaa, arvostaa rohkeutta, tarjota lohtua ja kyetä olla lohdutettavana sekä jakaa turvaa ja elämänvoimaa. Lyhyesti sanoen: ole läsnä toiselle ihmiselle, muuta ei tarvita. Itsen ja toisten hyväksymisessä, sellaisena kuin olemme, on voimaa!

Iloista Pride-viikkoa!

#Changing the World with Pride

#Ylpeysmuuttaamaailmaa 

Raisa Lindroos

Pääsihteeri, Filoksenia ry (Trapesa)