Karjalan kielen ja kulttuurin edistämistä abujoukkojen kera

6.6.2021

Trapesassa osallistuttiin uuden karjalan kieltä ja kulttuuria tukevan kannatusyhdistyksen perustamiseen toukokuun lopussa. 

Keskeinen kumppani on Karjalan kielen Kodin toiminta Vieljärvellä, Karjalan Tasavallassa. Vieljärvi ja sen likellä sijiatseva Kinnermäen kylä on monille Karjalan kävijälle tuttu, sillä se on mainittu yhdeksi Venäjän kauneimmaksi kyläksi.

Tavoitteena on tehdä tunnetuksi Karjalan kielen kodin matkailu- sekä kielipesä- ja kielikurssitoimintaa Suomessa. 

Trapesan ja pääkaupunkiseudun edustajana uudessa hallituksessa on suistamolaistaustainen Marina Misukka. Trapesan ruadojoukkoa eli toimintaryhmää aletaan koota pikkuhiljaa. Ensiksi pyritään saaaman karjalan kielen oppimisryhmä, juhlimme Karjalan kielen päivää 27.11. sekä pääsemme treenaamaan käyttökieltä Vieljärvellä mahdollisesti jo ensi keväänä. Ota yhteys: raisa.lindroos@trapesa.com.

Karjalankieliset eivät ole pieni vähemmistö. Uusimman arvion mukaan Suomessa on noin 11 000 ihmistä, jotka puhuvat karjalan kieltä hyvin. Yli 20 000 ihmistä ymmärtää kieltä tai puhuu sitä vähän. Kieli on tärkeä osa ihmisen identiteettiä, se siirtää mukanaan historiaa, perinteitä ja kulttuuria.

Karjalan kielen koin abuniekat ry:n kotipaikka on Ilomantsi, mutta käytännössä sen toiminta kattaa koko Suomen. Jäsentapaamisia järjestetään verkossa erilaisten alustuksien ja teemojen muodossa. Puheenjohtaja on Hannu Lappalainen.

Venäjän rajan avauduttua järjestetään jäsenistölle suunnattu tutustumismatka Vieljärvelle ja ollaan mukana suunnittelemassa talkootyömahdollisuuksia Karjalan kielen kodissa.

Yksi tilaisuus lähteä liikkeelle on ilmoittautua  karjalan kielen kurssille elokusssa Ilomantsin kansalaisopiston kursseille (26€) ajanjaksolla 15.9.-24.11.

Algukursu:

https://kurssit.kansalaisopistot.fi/fi/course/ilomantsi.opistopalvelut.fi-2366

Jatkokursu:

https://kurssit.kansalaisopistot.fi/fi/course/ilomantsi.opistopalvelut.fi-2364